Bioeetikot mukana takaamassa taittovirhekirurgian laatua

Suomen standardoinnin keskusjärjestö SFS:n verkkokaupasta on helmikuusta lähtien löytynyt standardi taitteisuutta muuttavan kirurgian palveluille (SFS 7515:2024). Kaksi instituuttimme jäsentä, Taina Ketola ja Joel Janhonen, olivat mukana Yhteisen Toimialaliiton ohjaamassa työryhmässä tuomassa esiin bioeettistä näkökulmaa. Julkaistun standardin liitteeksi saatiinkin sisällettyä laaja kokonaisuus bioeettistä tarkastelua.

Taittovirhekirurgia on eettisesti erityislaatuinen toimenpide, sillä siinä kajotaan terveeseen ruumiinosaan ilman lääketieteellistä perustetta. Kirurgin laserlaite ei hoida, vaan muuttaa terveen ruumiinosan rakennetta tai toimintaa. Kehon luontaisten ominaisuuksien parantamisen on perinteisesti katsottu eroavan ratkaisevasti lääketieteellisistä toimista, jotka pyrkivät suojelemaan tai palauttamaan terveyden (engl. enhancement versus therapy). Taitteisuutta muuttavat ei-välttämättömät toimenpiteet voi mieltää elämäntapa-leikkauksiksi ja näin ne ovat tavallaan enemmän rinnastettavissa tiettyihin plastiikkakirurgisiin toimenpiteisiin.

Jatka lukemista ”Bioeetikot mukana takaamassa taittovirhekirurgian laatua”

Tietokanta suomalaisista bioetiikan opinnäytetöistä julkaistu

Sivuillamme on julkaistu tietokanta suomalaisista bioetiikan alan korkeakoulujen opinnäytetöistä. Toivomme, että tietokannasta on hyötyä useille erilaisille tahoille, jotka ovat kiinnostuneita bioetiikasta. Meille se kuvaa myös tieteenalamme kasvavaa taustavaikutusta, joka nostaa pintaan eettisiä kysymyksiä mitä erilaisimmissa yhteyksissä.

Lisäämme mielellämme mukaan myös uusia opinnäytetöitä. Uusia lisäyksiä meille voi ehdottaa parhaiten palaute-sivun kautta. Puolestaan itse opinnäytetietokanta löytyy täältä.

Toivotamme mukavia lukuhetkiä!

Opetuskokonaisuus uusien kalliiden lääkkeiden eettisistä kysymyksistä julkaistu MyBioethics-sovelluksessa

Englanninkielinen opetuskokonaisuus uusien kalliiden lääkkeiden kehittämiseen ja käyttöön kietoutuvista eettisistä kysymyksistä on julkaistu MyBioethics-sovelluksessa. Suosittelemme lämpimästi tutustumaan kokonaisuuteen ja ottamaan kantaa siinä esitettäviin tapausesimerkkeihin. Yhtä lailla MyBioethics-sovelluksesta löytyy paljon muutakin viime aikoina julkaistua sisältöä, johon suosittelemme tutustumaan.

Sovelluksen voi ladata ja asentaa ilmaiseksi sovelluskaupoista. Helpoiten sovelluksen löytää sen kotisivujen kautta.