Monthly Archives: marraskuu 2015

Kahdeksas podcast julkaistu! Haastattelussa anatomian professori Seppo Parkkila

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Anatomian professori (TaY) Seppo Parkkilalla on takanaan pitkä ura lääketieteen tutkimuksen ja opetuksen parissa. Podcastissa keskustellaan muun muassa koe-eläinten käytöstä ja siinä vuosien varrella tapahtuneista muutoksista. Keskustelun teemana ovat lopulta suuret lääketieteelliset ja yhteiskunnalliset murrokset, jotka odottavat tulevaisuuden lääketiedettä ja sen etiikkaa.

Podcastin voi ladata mp3-muodossa täältä (26:14, 36,0 Mt).

Aiemmat podcastit löydät multimedia-sivulta.

Sandra Liede liittyy instituutin ydintyöryhmään

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Loistavia instituutti-uutisia marraskuun pimeneviin iltoihin. Taannoin podcast-sarjamme haastateltavanakin ollut bio-oikeuden ja -etiikan rautainen osaaja Sandra Liede liittyy mukaan instituutin ydintyöryhmään. Tarkempi esittely Sandrasta löytyy ihmiset-osiosta.

Lämpimästi tervetuloa mukaan joukkoon Sandra!

Seitsemäs podcast julkaistu! Haastattelussa professori, syöpätutkija Tapio Visakorpi

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Professori (TaY) Tapio Visakorpi on eturauhassyöpätutkimuksen kansainvälisessä etulinjassa. Onkin kiinnostavaa kuulla, miltä hänen näkökulmastaan näyttää alati kehittyvä biotutkimus ja erityisesti sen suhde bioetiikkaan. Haastattelun teemana on vanhojen raja-aitojen ylittäminen, erityisesti tutkimuksen ja hoidon välillä. Tarkemmin ottaen aiheina ovat esimerkiksi yksilöllistetyn ja translationaalisen lääketieteen teemat ja toisaalta biopankit. Lopuksi pohditaan jo perimmäisiä ihmisyyden rajoja teemalla ihminen 2.0.

Podcastin voi ladata mp3-muodossa täältä (25:33, 35,0 Mt).

Aiemmat podcastit löydät multimedia-sivulta.

Kuudes podcast julkaistu! Haastattelussa hallintotieteen tutkija Jani Rajaniemi

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Kuudennessa podcastissa pohditaan bioetiikkaa hieman epätavanomaisemmasta mutta sitäkin tärkeämmästä näkökulmasta: organisaatioteorian puitteissa. Keskustelussa käsitellään monia kiinnostavia kysymyksiä, kuten esimerkiksi: Mitä tarkoittaa siirtyminen teollisen ajan organisaatiosta eettiseen organisaatioon? Miltä sote-uudistus näyttää byrokratiateorian näkökulmasta katsottuna? Mitä tarkoittaa pelko organisaatioissa? Aihepiiriä avaa hallintotieteen tutkija Jani Rajaniemi, jolla on myös radikaaleja uudistamisehdotuksia.

Podcastin voi ladata mp3-muodossa täältä (32:55, 45,2 Mt).

Aiemmat podcastit-löydät multimedia-sivulta.

Kolumni: Pelon elefantit

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Teksti: HEIKKI SAXÉN

”Tiesin aina, mikä on oikea polku. Poikkeuksetta tiesin sen. Mutta en koskaan kulkenut sitä. Tiedättekö miksi? Koska se oli aivan liian vaikeaa”, jylisee Al Pacino yleisölleen ikimuistoisessa loppukohtauksessa elokuvassa Naisen tuoksu, jonka miespääosasta hänet palkittiin Oscarilla. Lainaus liittyy läheisesti erääseen bioetiikan kannalta hyvin keskeiseen mutta kuitenkin harvemmin esille tuotuun asiaan, nimittäin pelkoon.

Miten pelko ja bioetiikka liittyvät yhteen? Monellakin tapaa. Pari päivää sitten Helsingin Sanomissa uutisoitiin orastavasta mahdollisuudesta havaita syöpä entistä nopeammin verikokeiden avulla, mikä toimiessaan voi ymmärrettävästi tarkoittaa jopa elämän ja kuoleman välistä eroa joissakin tapauksissa. Tämä on erittäin hieno lääketieteen edistysaskel. Mutta mitä tämä uusi keino toimiessaan ja toteutuessaan tarkoittaa kaikkineen käytännössä? Tarkoittaako tämä esimerkiksi sitä, että tulevaisuudessa on odotettavissa jatkuvaa verinäytteiden ottoa kaikilta, koska koskaan ei voi tietää varmaksi, onko tänään juuri se päivä, jolloin näyte paljastaa jotakin kohtalokasta? Tai ehkä näytteet pitäisi kerätä päivittäin ainakin selvästi riskiryhmiin kuuluvilta?