Monthly Archives: tammikuu 2016

Takaisin ihmisluontoon

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Teksti: JARI PIRHONEN, kuva: JANNE PIRHONEN

Törmäsin tässä eräänä päivänä internetissä mainokseen lisäravinnekapselista, joka mainostekstin mukaan edesauttaa ihmisen luonnollista vanhenemista. Ensimmäinen ajatukseni oli, että joku vanhenemista (lue: kuolemaa) pelkäävä ihminen ostaa tuotakin pohtimatta ollenkaan, että mitä se ”luonnoton” vanheneminen sitten mahtaisi olla, mikäli kapselit jättäisikin ostamatta. Kertoessani tästä löydöstäni kollegoille yliopistolla kuulin, että markkinoilla on jo myös anti-age hammastahnaa lukemattomista kosmetiikkatuotteista puhumattakaan. Valistunut arvaukseni on, että ikääntymispelkoisille suunnattuja tuotteita ja palveluja on lähivuosina tulossa markkinoille yhä kasvavalla volyymilla.

Ajatus tekee minut surulliseksi. Ymmärrän kyllä, että me vanhenemista ja kuolemaa pelkäävät ihmiset voimme saada lohtua ”ikuisen nuoruuden markkinoilta”, mutta surullista on se, että nuo markkinat ovat todelliset turhuuden markkinat. Ensinnäkin vanhenemisen tiedostaminen tekee meistä eräässä syvällisessä mielessä ihmisiä; oman vanhenemisensa tunnustamisessa voi piillä viisauden alku. Ajallinen vaelluksemme näyttäytyy uudessa valossa, kun elämän merkitys tavallaan löytyy kuolemasta. Ei kuoleman pelosta, ei freudilaisesta kuolemankaipuusta, vaan kuoleman hyväksymisestä. Kirjoitin parikymppisenä filosofian opiskelijana seuraavan runon kuolemasta:

11. podcast julkaistu! Haastattelussa PALKO:n pääsihteeri Jaana Leipälä

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Podcastin haastateltava on terveydenhuollon palveluvalikoimaneuvoston (PALKO:n) pääsihteeri Jaana Leipälä. Sosiaali- ja terveysministeriön yhteydessä toimiva palveluvalikoimaneuvosto antaa suosituksia siitä, mitkä palvelut kuuluvat julkisesti järjestetyn tai rahoitetun terveydenhuollon palveluvalikoimaan. PALKO on Suomessa suhteellisen uusi osa terveydenhuoltoa ja onkin kiinnostavaa kuulla pääsihteeriltä tarkemmin sen toiminnasta ja toistaiseksi kertyneistä kokemuksista. Myös eettiset näkökohdat ovat keskeisessä asemassa palveluvalikoimaneuvoston työssä, ja tähän aihepiiriin syvennytäänkin haastattelussa. Samalla tullaan siihen, kuinka tärkeää on saada esille selvästi myös kansalaisten ja potilaiden ääni – voisivatko esimerkiksi kansalaisraadit auttaa tässä tavoitteessa?

Podcastin voi ladata mp3-muodossa täältä (35:49, 49,1 Mt).

Aiemmat podcastit löydät multimedia-sivulta.

Lääketieteen uudet askeleet & bioetiikka

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Bioetiikan instituutin Heikki Saxén kirjoittaa lääketieteen kiihtyvästä murroskaudesta ja tämän luomasta tarpeesta bioeettiselle keskustelulle Imagen verkkosivuilla. Suosittelemme lämpimästi tutustumista tekstiin. Antoisia lukuhetkiä.

Kymmenes podcast julkaistu! Haastattelussa piispa, PSHP:n hoitoeettisen neuvottelukunnan pj. Juha Pihkala

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Kymmenes podcast on samalla uuden vuoden ensimmäinen. Haastattelussa on Tampereen hiippakunnan eläkkeellä oleva piispa Juha Pihkala, joka toimii Pirkanmaan sairaanhoitopiirin hoitoeettisen neuvottelukunnan puheenjohtajana. Podcastissa käsitellään isoa joukkoa kiinnostavia aiheita: ylipäänsä tieteen ja erityisesti luonnontieteiden ja uskonnon välistä suhdetta, ja toisaalta hoitoetiikkaa ja hoitoeettisten neuvottelukuntien työtä, kokemuksia ja tulevaisuuden kehityssuuntia – sekä monia muita kysymyksiä, kuten eettisiä ristiriitatilanteita ja niiden selvittämistä kaikkia osapuolia kuullen. Haastattelun keskeisenä teemana on tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden vaaliminen samanaikaisesti lääketieteellisesti että yhteiskunnallisesti voimakkaasti muuttuvassa ajassa.

Podcastin voi ladata mp3-muodossa täältä (44:05, 60,5 Mt).

Aiemmat podcastit löydät multimedia-sivulta.

DocPoint: Genetic Me

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Sitra ja DocPoint ovat yhdistäneet voimansa, jotta mahdollisimman moni voisi kulttuurin inspiroimana tutustua genetiikan aakkosiin ja osallistua yhteiskunnalliseen keskusteluun hyvinvoinnin tulevaisuudesta. Genetic Me -elokuva oli Suomen ensi-illassa Doc Lounge -klubissa marraskuussa 2015 ja sai innostuneen vastaanoton. Nyt elokuva ja siitä herännyt keskustelu matkaa DocPoint-festivaaleille.

Genetic Me (ohj. Pernille Rose Grønkjær) on elokuva, joka kuvaa haluamme ymmärtää ihmisyyttä ja itseämme tieteen avulla. Elokuvassa tanskalainen tiedetoimittaja Lone Frank matkustaa ympäri maailmaa tapaamaan alan huippututkijoita, jotta hän voisi paremmin ymmärtää omaa oikullista persoonallisuuttaan – ja kenties myös muuttaa sitä.

Elokuva on mukana tammikuussa DocPoint-festivaalin ohjelmistossa Helsingissä sekä samaan aikaan satelliittinäytöksenä Tampereella, Turussa, Oulussa ja Jyväskylässä.

Päänäytöksen yhteydessä keskiviikkona 27.1. järjestetään keskustelutilaisuus, jossa pohditaan genomitiedon merkitystä ihmisten ja yhteiskunnan kestävälle hyvinvoinnille.

Lisätietoa elokuvasta ja keskustelutilaisuudesta löytyy täältä.