Bioetiikan instituutin Heikki oli Arto Nyberg -ohjelmassa

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Sunnuntaina 28.2. esitetyssä Yle TV1 -kanavan Arto Nyberg -ohjelmassa oli yhtenä vieraana Bioetiikan instituutin hallituksen puheenjohtaja Heikki Saxén. Muita vieraita olivat kolminkertainen nyrkkeilyn Suomen mestari Satu Lehtonen sekä Kaurismäen uuden elokuvan pääroolin näyttelevä Sakari Kuosmanen.

Bioetiikka ja instituutti saivat mukavasti julkisuutta ohjelmassa, jota seurasi 620 000 katsojaa. Ohjelma on katsottavissa myös rajoitetun ajan Yle Areenasta.

Vaaksa väärää on virsta vaaraa: kuinka kohentaa biolääketieteen luotettavuutta?

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Teksti: ANNI LESKELÄ

Ruotsin Karoliininen instituutti, yksi maailman merkittävimmistä lääketieteellisistä yliopistoista, on parhaillaan kenties historiallisen skandaalin keskiössä. Tunnetun kirurgi Paolo Macchiarinin, joka tutkimustyössään on pyrkinyt kehittämään kantasolujen avulla potilaan oman kudoksen kanssa yhdistyviä synteettisiä henkitorvia, epäillään muun muassa antaneen koehenkilöille valheellista tietoa leikkauksen riskeistä ja aiemmista kokeista sekä väärentäneen leikkausten seurauksista kertovaa aineistoa useissa aiheesta julkaisemissaan tieteellisissä artikkeleissa.¹ Erityisen vakavan tapauksesta tekee se, että kahdeksasta kokeisiin suostuneesta potilaasta kuusi on leikkausta seuranneina vuosina menehtynyt.

Myös Suomessa on vastikään noussut päivänvaloon epäilyksiä vilpistä lääketieteessä. Mittavasti rahoitusta keränneen Matej Orešičin tutkimusryhmän havainnot ykköstyypin diabeteksen ennustavista aineenvaihdunnan muutoksista herättivät ilmeisesti jo ennen julkaisuaan ryhmän sisällä epäilyksiä tulosten luotettavuudesta, ja Helsingin Sanomissa vasta julkaistun reportaasin mukaan Tekniikan tutkimuskeskus VTT:n tapahtumia koskevat selvitykset ovat pitkään olleet puutteelliset ja ulkopuolisille pitkälti hämärän peitossa.²

Jatka lukemista ”Vaaksa väärää on virsta vaaraa: kuinka kohentaa biolääketieteen luotettavuutta?”

Psykiatriassa pärskähtelee ihmisyyden potentiaaleja

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Teksti: MARI STENLUND

Turun Sanomat uutisoi 18. helmikuuta väkivallasta ja laiminlyönneistä vanhuspsykiatrian suljetulla G1-osastolla Turun kaupunginsairaalassa. Tapahtumat kertovat järkyttävällä tavalla ihmisyydestä – siitä, millaisia me olemme. Sen lisäksi, että kykenemme toisten huomioon ottamiseen ja haluamme tehdä maailmasta paremman paikan, meissä on potentiaalia myös välinpitämättömyyteen, järjettömyyteen ja väkivaltaisuuteen.

Periaatteessa psykiatrisessa hoitotyössä, kuten muussakin terveydenhuollossa, pyritään hyviin asioihin. Noihin hyviin asioihin pyrkivät kuitenkin ihmiset, ja kun apua tarvitsevien tarpeet käyvät yli voimien, hyvään pyrkiminen voi osoittautua vaikeaksi ja ihmisen pimeämmät puolet nousevat esiin. Hoidossa tulee vastaan erilaisia rajapintoja, harmaita alueita, joilla oikean ja väärän erottaminen tuntuu käytännössä vaikealta. Näiden rajapintojen takaa paljastuu yhä uusia rajapintoja. Pikkuhiljaa ihminen käyttää yhä järkyttävämmiksi muuttuvia keinoja tai vähintäänkin on hiljaa, jos muut niitä käyttävät. Ehkä lopulta hyvä unohtuu. Ihmisarvon mukainen kohtelu muuttuu välinpitämättömyydeksi ja suoranaiseksi väkivallaksi.

Jatka lukemista ”Psykiatriassa pärskähtelee ihmisyyden potentiaaleja”