Monthly Archives: maaliskuu 2016

Mari Stenlund mukaan Bioetiikan instituuttiin

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Teologisen etiikan ja sosiaalietiikan postdoc-tutkija Mari Stenlund liittyy mukaan instituutin ydintyöryhmään. Hän kirjoitti taannoin instituutin sivuille myös erinomaisen tekstin Psykiatriassa pärskähtelee ihmisyyden potentiaaleja.

On mahtavaa, että joukkomme täydentyy Marin kaltaisella syvällisellä asiantuntijalla. Lisätietoja Marista löytyy instituutin ihmiset-osiosta.

Lämpimästi tervetuloa mukaan joukkoon!

Suostumus lääketieteen tutkimuksessa -seminaari

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Suomen lääkintäoikeuden ja -etiikan seura sekä Suomen lääketieteen filosofian seura järjestävät yhdessä keskustelutilaisuuden suostumuksesta lääketieteellisessä tutkimuksessa 19.4. Tieteiden talolla (sali 104), Helsingissä. Tilaisuus järjestetään kello 18–20, ja sitä edeltää kahvitarjoilu kello 17.30–18.

OHJELMA

Filosofin näkökulma: dosentti Tuija Takala

Juristin näkökulma: lakimies Sandra Liede

Lääketieteen tutkijan näkökulma: professori Markus Perola

Ilmoittautuminen keskustelutilaisuuteen viimeistään 5.4. sihteeri Kaisa Kivipurolle osoitteeseen: info@sloes.fi

Playing God: Rock-ooppera genetiikan etiikasta

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Playing God: The Rock Opera

Kulttuuriareena Gloria, Helsinki, 8. ja 9. huhtikuuta 2016

Suomalaisten filosofien, prof. Matti Häyry ja dosentti Tuija Takala, yhdessä kanadalaisen muusikkolegenda Corky Laingin kanssa kirjoittama genetiikan etiikkaa käsittelevä rock-ooppera palaa lavalle Helsingissä huhtikuussa. Ooppera pysäyttää miettimään genetiikan etiikan keskeisiä kysymyksiä (kuolemattomuushakuisuutta, täydellisyyspyrkimyksiä, pelastajasisaruksia, mittatilausvauvoja sekä kokeellisia geenihoitoja) tyrkyttämättä yksiselitteisiä normatiivisia vastauksia.

Viime vuonna Playing God vieraili menestyksekkäästi Yhdysvalloissa Yalen ja Cornellin yliopistojen vieraana ja nyt Helsingissä keväällä nauhoitettava video tullaan esittämään International Association of Bioethicsin kokouksessa Edinburghissa, Skotlannissa kesäkuussa 2016.

Playing God: The Rock Oopperaa voi käyttää sekä bioetiikan opetuksessa että genetiikan etiikan ongelmien yleistajuistamisen apuvälineenä. Genetiikan tullessa yhä lähemmäksi ihmisten arkipäivää, olisi tärkeää että siihen liittyviä kysymyksiä tulisi henkilökohtaisesti pohtineeksi ennen kuin oikeasti joutuu tekemään omaa tai lähimmäisten elämää koskevia ratkaisuja. Musiikki ja näytelmällisyys mahdollistavat pelkkää sanallista ilmaisua syvemmät kokemukset ja toivottavasti herättävät näkemään erilaisia sävyjä polarisoituneiden – oikein-tai-väärin – näkökantojen välissä.

Podcast julkaistu! Haastattelussa yliopistonlehtori Karoliina Snell

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Haastateltavana on tieteen ja teknologian tutkimuksen yliopistonlehtori Karoliina Snell, joka tarkastelee bioteknologiaa, biolääketiedettä ja monia muita aiheita laajasta yhteiskunnallisesta ja erityisesti sosiologisesta näkökulmasta. Keskustelun keskeinen teema on suurten tietomassojen eli big datan käsillä oleva aikakausi – joka ilmenee esimerkiksi biopankeissa – ja tutkijan kartoittamat suomalaisten suhtautumistavat näihin aiheisiin. Tutkijan keskeisiä teesejä on muun muassa se, että tällaisissa kysymyksissä ei ole yhtä ainoaa suomalaista ajattelutapaa, kuten usein oletetaan. Snell myös toivoo vahvempaa yhteiskunnallista ja sosiologista mielikuvitusta ja ääntä mukaan bioeettisten aiheiden pohdintaan.

Podcastin voi ladata mp3-muodossa täältä (28:04, 38,5 Mt).

Aiemmat podcastit löydät multimedia-sivulta.

Uusi podcast julkaistu! Haastattelussa Lääkäriliiton varatoiminnanjohtaja Hannu Halila

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Uuden podcastin haastattelussa on Suomen Lääkäriliiton varatoiminnanjohtaja Hannu Halila, joka korostaa erityisesti potilaiden valinnanvapautta – johon erään kiinnostavan esimerkin tarjoaa Ruotsi. Samalla visioidaan lääkärintyötä vuosikymmenten päähän, pohditaan lääkärien koulutusta ja puhutaan paljon myös lääkärin etiikasta ja sen sisältöjen pysyvyydestä muuttuvan työnkuvan keskellä.

Podcastin voi ladata mp3-muodossa täältä (32:59, 45,3 Mt).

Aiemmat podcastit löydät multimedia-sivulta.