Rajaniemi & Saxén etiikan kuplassa uusi jakso julkaistu

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Rajaniemi & Saxén etiikan kuplassa -sarjan uusi jakso on julkaistu. Teemana on oikeudenmukaisuus. Keskustelun kuluessa selviää muun muassa se, että oikeudenmukaisuus ja epäoikeudenmukaisuus eivät ole toistensa vastinpareja.

Lisäksi tällä kertaa keskustelijat ovat oikeasti siirtyneet ilmassa, tai pikemmin avaruudessa, leijailevaan kuplaan. Kiitos tästä muutoksesta kuuluu sarjan tuoreelle taiteelliselle johtajalle Jukka Lehtiniemelle.

Katso siis Janin ja Heikin keskustelu videolla YouTubesta täältä (44:07).

Kommentoi ja jaa eteenpäin!

Sarjan aiemmat jaksot löytyvät täältä.

Karhun nimi ja uskomushoidot: Pohdintoja Lääkäriliiton uskomushoito-suosituksesta

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Teksti ja kuva: PAULIINA AARVA

Muinaissuomalaisessa mytologiassa oli eläin, joka koettiin niin vaaralliseksi, ettei sen nimeä edes saanut lausua ääneen. Puhuttiin otsosta, kontiosta ja mesikämmenestä.

Uskomushoito, huuhaa ja puoskarointi ovat sanoja, joita media käyttää varoitellessaan sellaisten hoitojen vaaroista, jotka eivät nojaa lääketieteeseen (Myllykangas 2008, Manssila 2018, Räsänen 2018, Saavalainen 2018).

Kansainvälisen tutkimuskirjallisuuden termi täydentävät ja vaihtoehtoiset hoidot, (Complementary and Alternative Medicine, CAM) tarkoittaa virallisten terveydenhuoltojärjestelmien ulkopuolisia hoitomenetelmiä, kuten akupunktiota, mindfulness-meditaatiota, luontaistuotteita tai jäsenkorjausta.

Lääkäreiden ammattiliitto on 14.12.2017 antanut jäsenistölleen uskomushoitoja koskevan suosituksen. Lääkäriliiton suositus ei mainitse CAM-hoidoista kansainvälisesti omaksuttua termiä, vaan puhuu yksinomaan uskomushoidoista määrittelemättä kuitenkaan, mitä nämä hoidot konkreettisesti ovat.

Suosituksen luettuani en voinut välttyä ajatukselta, että suosituksen laatijoille täydentävät hoidot edustavat metaforisesti muinaissuomalaisten Karhua. Sen nimeä ei saa lausua ääneen!

Jatka lukemista ”Karhun nimi ja uskomushoidot: Pohdintoja Lääkäriliiton uskomushoito-suosituksesta”

Loppuraportti Bioetiikan instituutin raatihankkeesta julkaistu

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Bioetiikan instituutin raatihankkeessa järjestettiin vuoden 2017 kevään ja syksyn aikana arkietiikan raateja kolmessa pirkanmaalaisessa palvelutalossa. Hankkeella halusimme käytännön kokeilujen kautta selvittää, voisivatko asukkaista, omaisista, hoitohenkilökunnasta ja vapaaehtoistyöntekijöistä koostuvat raadit toimia palvelutalojen arjesta nousevien eettisten kysymysten ratkomisen rakenteena. Raatien erityisenä tavoitteena oli nostaa esille palvelutalojen arkea elävien ihmisten ääni palvelutalon päätöksenteossa ja rutiineiden järjestämisessä.

Kiinnostavan hankkeen loppuraportti on nyt julkaistu ja on vapaasti luettavissa täällä (484 kt).

Kiitämme kaikkia hankkeeseen osallistuneita tahoja panoksesta ja tuesta. Kiitämme myös lämpimästi Miina Sillanpään Säätiötä, joka sponsoroi hanketta.