Huom! Podcast-tiedostot sijaitsevat pilvipalvelussa (Dropbox), joka saattaa ehdottaa tunnusten luomista tai kirjautumista tiedostoihin siirryttäessä. Tämän pyynnön voi yksinkertaisesti ohittaa ja sulkea asiaa ehdottavan ilmoituksen.
Rajaniemi & Saxén etiikan kuplassa
Tämän podcast-sarjan tarkoituksena on pohtia etiikkaa, etiikkaa elämässä ja elämää etiikassa ja kaikkea muuta. Sisältöä ei ole rajattu turhan tarkasti, mutta tavoitteena on käsitellä kussakin jaksossa yhtä inhimillisen elämän ytimeen osuvaa teemaa. Pohtijoina toimivat maailmanihmettelijät Jani Rajaniemi ja Heikki Saxén.
Pitäkää kiinni hatuistanne! Vastuu on kuulijoilla! Tervetuloa mukaan!
1. Jakson teemana ovat luovuus ja innovatiivisuus. Jakson voi kuunnella äänitteenä täällä (59:07, 81,1 Mt). Julkaistu 6.3.2018.
2. Jakson teemana on oikeudenmukaisuus. Jakson voi katsoa videona YouTubessa täällä (44:07). Jakson kuvaus ja editointi Jukka Lehtiniemi. Kuvattu 23.3.2018, julkaistu 24.3.2018.
Bioetiikan instituutin podcast
Bioetiikan instituutin podcast-sarjassa haastatellaan kiinnostavia ihmisiä ja vaikuttajia bioetiikan ja -oikeuden teemoihin liittyen.
Bert Molewijkin podcast, 24.5.2018.
Bioetiikan instituutin podcastissa haastatellaan Tampereella toukokuussa 2018 vieraillutta hollantilaista etiikan tutkijaa ja sairaalaeetikkoa Bert Molewijkiä. Lyhennetty suomenkielinen teksti haastattelusta on luettavissa täällä.
Voit kuunnella englanninkielisen haastattelun kokonaisuudessaan mp3-muodossa tästä (20:54, 28,6 Mt).
Pia Heikkurisen podcast, 27.1.2017.
Sitran uudistumiskyky-teeman asiantuntija Pia Heikkurinen kertoo podcastissa 50-vuotisjuhlavuottaan viettävän Suomen itsenäisyyden juhlarahaston eli Sitran kattavasta yhteiskunnallisesta työstä. Samalla katsotaan pitkälle tulevaisuuteen ja pohditaan, miten Suomi voisi uudistua esimerkiksi terveyden saralla. Terveydenhuollon laajat tietokannat ja niitä analysoiva tekoäly, sote-uudistuksen ytimessä oleva ihminen ja tämän itsemääräämisoikeus, geenimuokkaus sekä bioeettisen keskustelukulttuurin tulevaisuus ovat vain eräitä monipuolisen keskustelun teemoja.
Podcastin voi ladata mp3-muodossa täältä (29:00, 39,8 Mt).
Liisa Hyssälän podcast, 25.1.2017.
Sitran vanhempi neuvonantaja Liisa Hyssälä on tehnyt merkittävän uran monissa keskeisesti bioetiikkaankin liittyvissä työtehtävissä. Aiemmin keskustan kansanedustajana, peruspalveluministerinä, sosiaali- ja terveysministerinä sekä Kelan pääjohtana toiminut Hyssälä on varmasti suurimmalle osalle hyvin tuttu julkisuuden henkilö. Parhaillaan hän valmistelee Sitrassa yhdessä Jouni Backmanin kanssa kannanottoa julkishallinnon uudesta ohjaus- ja johtamisjärjestelmästä. Haastattelussa pohditaan monitahoisesti muun muassa terveydenhuollon tulevaisuutta digitalisoituvassa maailmassa sekä tähän liittyviä bioeettisiä haasteita. Kenties vaikein kysymys koskee julkisuudessa käytävää eutanasiakeskustelua, johon Hyssälä esittää oman näkemyksensä.
Podcastin voi ladata mp3-muodossa täältä (32:32, 44,6 Mt).
Tarja Halosen podcast, 20.12.2016.
Uuden Bioetiikan instituutin podcastin haastateltava, presidentti Tarja Halonen, ei esittelyjä kaipaa. Erityisesti globaalin kestävän kehityksen teemoissa aktiivisesti toimiva Halonen ottaa haastattelussa kantaa moniin aihepiirin polttaviin teemoihin, kuten naisten hyvinvointiin ja kulttuurien kohtaamiseen. Samalla puhutaan myös muun muassa siitä, mitä Suomi voisi tällä saralla opettaa muulle maailmalle. Halonen kantaa lisäksi huolta meneillään olevasta sote-uudistuksesta.
Podcastin voi ladata mp3-muodossa täältä (31:50, 43,7 Mt).
Mika Hämäläisen, Oki Lindgrenin ja Helena Siiven podcast, 19.10.2016.
Bioetiikan instituutin podcastin haastattelussa on joukko turkulaisia filosofian ja bioetiikan tutkijoita: Mika Hämäläinen, Oki Lindgren ja Helena Siipi. Haastattelussa puhutaan useista teemoista, kuten urheilun, alkoholiriippuvuuden sekä ruoan filosofisista sekä bioeettisistä kysymyksistä. Monipuolisen keskustelun teemaksi muodostuu bioetiikan tiedonalan teemojen moninaisuus ja myös tarve luoda tilaa uusille, ajankohtaisille keskusteluille.
Haastattelu on tehty Turussa ensimmäisenä Unescon bioetiikan maailmanpäivänä 19.10.2016. Haastattelijana on Heikki Saxén.
Podcastin voi ladata mp3-muodossa täältä (29:11, 40,0 Mt).
Tuula Tiihosen podcast, 10.6.2016.
Podcast-haastattelussa on Sitrassa johtavana asiantuntijana toimiva Tuula Tiihonen, jonka työhön kuuluvat terveyden, hyvinvoinnin ja digitalisaation edistämiseen liittyvät tehtävät. Tiihonen vastasi Sitran Hyvinvointia tiedosta -avainalueesta vuosina 2013–2015, jolloin hän oli mukana kehittämässä käyttäjälähtöisiä digitaalisia omahoitopalveluja. Avainalueella edistettiin myös genomitiedon hyödyntämistä osana elintapa- ja hoitosuosituksia. Parhaillaan Tiihonen keskittyy erityisesti terveydenhuollon valinnanvapauden kysymyksiin. Haastattelussa keskustellaankin laajasti muun muassa digitalisaation ja geenitiedon mukanaan tuomista mahdollisuuksista ja haasteista tulevaisuuden terveydenhuollossa, erityisesti valinnanvapauden suhteen.
Podcastin voi ladata mp3-muodossa täältä (34:09, 46,9 Mt).
Jussi Merikallion podcast, 23.5.2016.
Podcast-haastateltavana on lääketeollisuutta edustavan Lääketeollisuus ry:n toimitusjohtaja Jussi Merikallio. Erityisen ajankohtaiseksi haastattelun tekee ensi viikolla tapahtuva Lääketeollisuus ry:n jäsenyritysten avaus julkistaa taloudelliset tiedot terveydenhuollon ammattilaisten kanssa tehtävästä yhteistyöstä, ja tästä teemasta onkin puhetta podcastissa. Lisäksi keskustellaan muun muassa markkinoinnista sekä lääketeollisuuden kohtaamasta kritiikistä, jonka mukaan lääkekehittely tapahtuu taloudellisten voittojen eikä kansanterveyden ehdoilla. Kaiken kaikkiaan haastattelussa pureudutaan lääketeollisuuden toimintaan monen etiikkaa koskettavan teeman osalta.
Podcastin voi ladata mp3-muodossa täältä (32:40, 44,8 Mt).
Arja Halkoahon podcast, 19.5.2016.
Haastattelussa on Kuopion yliopistollisen sairaalan kehittämispäällikkö, Itä-Suomen yliopiston tutkimusetiikan tutkija Arja Halkoaho. Keskustelussa pohditaan tutkimusetiikan nykytilaa, toteutumismahdollisuuksia, aiheen tutkimusta ja tulevaisuuden suuntia monelta eri kantilta, mikä heijastaa Halkoahon pitkää ja monipuolista kokemusta tutkimusetiikan piiristä. Käytännössä tutkimusetiikan koulutus, muuttuva lainsäädäntö, tietoisen suostumuksen varmistaminen tutkittavilta, sattumalöydösten mahdollisuuden huomioiminen tutkimuksissa ja monet muut teemat ovat esillä. Päätteeksi Halkoaho pohtii ylipäänsä bioetiikan tilaa Suomessa, nähden asioiden kehittyneen positiiviseen suuntaan vuosien varrella.
Podcastin voi ladata mp3-muodossa täältä (35:33, 48,8 Mt).
Janne Nikkisen podcast, 17.5.2016.
Uuden podcast-jakson haastattelussa on Helsingin yliopiston sosiaalietiikan dosentti Janne Nikkinen. Teemoina ovat muun muassa terveydenhuollon priorisointi, nanoteknologian etiikka sekä riippuvuudet, erityisesti peliriippuvuus. Edellä mainittuja aiheita tutkinut Nikkinen nostaa esille uusia ja raikkaita näkökulmia joka aihepiirin osalta. Samalla keskustellaan suomalaisen bioetiikan ja -oikeuden tilasta, jonka asemaa Nikkinen toivoisi vahvemmaksi, esimerkiksi muiden Pohjoismaiden tapaan. Haasteena Nikkinen näkee myös koko Suomea koskevan, tasapuolisen julkisen tietoisuuden ja keskustelun herättelemisen bioetiikan ja -oikeuden teemoista.
Podcastin voi ladata mp3-muodossa täältä (36:47, 50,5 Mt).
Janne Rapolan podcast, 17.5.2016.
Haastateltavana on Aikakauskirja Duodecimin tuore päätoimittaja Janne Rapola. Keskustelussa pohditaan muun muassa uusia tuulia ja mahdollisuuksia akateemisessa julkaisemisessa niin Suomessa kuin ulkomaillakin, erityisesti open access -julkaisemista. Teemana on myös etiikka, ensinnäkin julkaisukäytäntöjen suhteen, esimerkiksi kysymys kirjoittajien sidonnaisuuksien ilmoittamisesta. Toisaalta esille nousevat eettiset teemat myös sisältöjen osalta, kuten se, miten lääketieteen eettiset aihepiirit ilmenevät perinteikkään julkaisun sivuilla. Myös suomalaisen akateemisen julkaisemisen sekä ylipäänsä koulutuksen ja tutkimuksen tulevaisuus nousevat keskusteluun.
Podcastin voi ladata mp3-muodossa täältä (31:36, 43,4 Mt).
Ville Päivänsalon podcast, 17.5.2016.
Podcastissa on Helsingin yliopiston globaalin teologian, maailmankuvien ja aatevirtausten apulaisprofessori Ville Päivänsalo. Keskustelun keskeisinä teemoina ovat uskonnon ja oikeudenmukaisuusajattelun välinen suhde sekä oikeudenmukainen globaali terveys. Päivänsalo on tehnyt tutkimusta molemmilla saroilla, ja globaalin terveyden myötä hän on myös matkustanut ympäri maailmaa, muun muassa Afrikassa, Intiassa ja Kiinassa. Päivänsalo korostaa, että uskontoja ja uskonnollisia yhteisöjä voitaisiin ottaa huomioon ja hyödyntää enemmän resurssina pyrittäessä edistämään oikeudenmukaisuutta, erityisesti järjestettäessä terveydenhuoltoa yhteiskunnan heikompiosaisille. Tämä ajattelutapa onkin tuttu jo monin paikoin maailmalla, mutta hieman vieraampi Suomessa, jossa perinteisesti hyvinvointivaltio on vastannut kattavasti terveydenhuollosta uskonnollisten yhteisöjen sijaan.
Podcastin voi ladata mp3-muodossa täältä (34:33, 47,4 Mt).
Katriina Aalto-Setälän podcast, 11.5.2016.
Haastattelussa on Tampereen yliopiston professori Katriina Aalto-Setälä, joka toimii sydäntutkimusryhmän johtajana. Keskustelussa keskitytään erityisesti kantasoluihin, joiden parissa tapahtuneet tieteelliset kehitysaskeleet ovat viime vuosina tarjonneet ennennäkemättömiä uusia mahdollisuuksia tutkimukselle, ja enenevässä määrin myös hoidolle. Samalla pohditaan, miten eettistä suhtautumista kantasoluihin ja myös ylipäänsä tutkimukseen tulisi ajatella uudelleen uusien mahdollisuuksien myötä. Erityisen keskeiseksi teemaksi nousee tutkimushenkilöiden suostumuksen varmistaminen niin, että nämä ovat aidosti ymmärtäneet ja ajan tasalla näytteidensä käyttöön liittyvistä seikoista.
Podcastin voi ladata mp3-muodossa täältä (29:53, 41,0 Mt).
Päivi Sillanaukeen podcast, 4.5.2016.
Podcast-haastateltavana on sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkö Päivi Sillanaukee. Keskustelussa puhutaan erityisesti geenitutkimuksen ja sen hyödyntämisen uusista askeleista Suomessa. Geenitutkimuksen ja -tiedon noustessa merkittävämpään asemaan korostuvat luonnollisesti myös kysymykset siitä, kuka omistaa ihmisperäiset näytteet, kuka voi määrätä niiden käytöstä ja miten ylipäänsä näytteitä ja niihin liittyvää tietoa on hyväksyttävää käyttää. Sillanaukee kantaa huolta esimerkiksi siitä, päätyvätkö kansalaisten geenitiedot yritysten käyttöön väärällä tapaa, ja hän mainitseekin tilanteen turvaamiseksi olevan parhaillaan valmisteilla uutta lainsäädäntöä. Samalla puhutaan myös muun muassa bioturvallisuudesta sekä yksilöllistetystä lääketieteestä ja tähän liittyvistä uusista ja usein kalliista hoidoista.
Podcastin voi ladata mp3-muodossa täältä (19:23, 26,6 Mt).
Vertti Kiukaan podcast, 4.5.2016.
Haastateltavana on Suomen Sosiaali ja terveys ry:n eli SOSTE:n pääsihteeri Vertti Kiukas, joka antaa kattavan kuvan sosiaali- ja terveysalojen ajankohtaisesta tilanteesta ja polttavista kysymyksistä, erityisesti yhteiskunnallisen päätöksenteon osalta. Kiukas tuo esille hyvinvointitalous-käsitteen, jonka myötä hän toivoo laaja-alaisempaa ja pitkäjänteisempää talousajattelua, joka ottaisi paremmin huomioon myös kansalaisten hyvinvoinnin ja siihen liittyvät kustannukset. Hän pohtii lisäksi huolestuttavia kehityskulkuja esimerkiksi liittyen uuteen valtakunnalliseen päätöksentekokulttuuriin, josta on tullut hänen mukaansa paikoin aiempaa enemmän ylhäältäpäin ohjattua ja yksiäänistä. Haastattelussa pohditaan samalla tulevaisuutta, muun muassa palveluiden digitalisaatio-kehitystä.
Podcastin voi ladata mp3-muodossa täältä (37:14, 51,1 Mt).
Jaakko Valvanteen podcast, 2.5.2016.
Podcast-haastattelussa on geriatrian professori (TaY) Jaakko Valvanne. Geriatrian alan uranuurtaja on monessa mukana ja haastattelussa puhutaankin muun muassa juuri samana päivänä Tampereen yliopistolliseen sairaalaan perustetusta geriatrisesta yksiköstä, jollaisia ei Suomessa ole aiemmin ollut. Valvanne julkaisi myös hiljattain yhdessä Lotta Tuohinon kanssa kirjan 60+. Iloa elämään!, jossa opastetaan iloisempaan ja muuten parempaan vanhuuteen. Kirjasta löytyy esimerkiksi Valvanteen itselleen laatima kiinnostava hoivatahto, joka herättää osaltaan pohtimaan vanhojen ihmisten hyvää hoitoa. Kaikkineen haastattelu tarjoaa monipuolisen näkymän, ja myös tiukkoja kannanottoja, vanhuuden ja hoivan teemoihin.
Podcastin voi ladata mp3-muodossa täältä (36:13, 49,7 Mt).
Tuula Heinosen podcast, 27.4.2016.
Haastattelussa on professori Tuula Heinonen, joka toimii eläinkokeille vaihtoehtoisia tutkimusmenetelmiä kehittävän tutkimuskeskus FICAM:in johtajana. Vaihtoehtomenetelmät ovat hyvin ajankohtainen aihe, jota kehitetään voimakkaasti eteenpäin ja pyritään vahvistamaan maailmalla ja esimerkiksi EU-tasolla. Erityisesti tieteen viimeaikaisten kehitysaskelten myötä vaihtoehtomenetelmät lupaavat paljon uusia mahdollisuuksia lääketieteelliselle tutkimukselle. Heinonen korostaa perinteisten eläinkokeiden epätarkkuutta, kun pyritään saamaan ihmistä koskevaa lääketieteellistä tutkimustietoa, mikä on keskeinen syy vaihtoehtoisten menetelmien kehittämiselle, monien muiden syiden ohella. Keskustelussa pohditaan samalla paitsi vaihtoehtomenetelmien tarjoamia mahdollisuuksia myös tieteellisiä, taloudellisia ja eettisiä ongelmia eläinkokeiden käytössä.
Podcastin voi ladata mp3-muodossa täältä (32:43, 44,9 Mt).
Erkki Kujansuun podcast, 19.4.2016.
Podcastissa on haastateltavana Pirkanmaan sairaanhoitopiirin eläkkeelle jäänyt hallintoylilääkäri, dosentti Erkki Kujansuu. Keskustelun teemaksi nousee vaikuttavuuden korostaminen ja merkitysten pohdinta terveydenhuollossa ja myös tutkimuksessa. Kujansuu painottaa potilaiden kokonaisvaltaista hyvinvointia lähtökohtana hoitoa ja hoidon rakenteita suunniteltaessa. Keskustelussa puhutaan paljon myös big datasta eli laajoista tietomassoista, joita terveydenhuollossa kertyy mutta joita ei vielä hyödynnetä kovin paljon. Erityisen rohkaisevia tässä suhteessa ovat olleet eräät pilottikokeilut. Päätteeksi pohditaan myös etiikkaa, muun muassa sitä, miten terveydenhuollon etiikka ja valinnanvapaus sopivat yhteen.
Podcastin voi ladata mp3-muodossa täältä (29:05, 39,9 Mt).
Marja Jylhän podcast, 19.4.2016.
Haastattelussa on Tampereen yliopiston gerontologian professori ja Gerontologian tutkimuskeskuksen (GEREC) johtaja Marja Jylhä. Ikääntymisen ja vanhojen ihmisten tutkimusta sekä vanhojen ihmisten käytännön hyvinvointia ja hoitoa lähestytään monista eri näkökulmista myös ajankohtaisiin teemoihin, kuten sote-uudistukseen, pureutuen. Jylhä peräänkuuluttaa monia muutoksia ajattelutapoihin, asenteisiin ja yhteiskunnallisiin ratkaisuihin vanhojen ihmisten suhteen. Pitkän aikaa aihepiirin parissa työskennellyt lääkäri ja tutkija ottaa samalla kantaa eettisiin kysymyksiin, joihin hän näkee sisältyvän monia isoja ongelmia.
Podcastin voi ladata mp3-muodossa täältä (25:44, 35,3 Mt).
Jaana Hallamaan podcast, 6.4.2016.
Podcast-haastateltavana on Helsingin yliopiston sosiaalietiikan professori ja Valtakunnallisen sosiaali- ja terveysalan eettisen neuvottelukunnan (ETENE) puheenjohtaja Jaana Hallamaa, joka on toiminut aiemmin myös kaksi kautta Tutkimuseettisen neuvottelukunnan (TENK) varapuheenjohtajana. Keskustelussa korostuu tarve suunnata bioeettistä tutkimusta ja keskustelua pikemmin kohti terveyden arjen haasteita eksoottisten uusien teknologioiden ja teemojen sijaan. Hallamaa kertoo myös ETENE:n toiminnasta ja ajankohtaisista teemoista. Päätteeksi hän painottaa perusteluihin nojaavan ja reilun kansalaiskeskustelun merkitystä.
Podcastin voi ladata mp3-muodossa täältä (33:27, 45,9 Mt).
Merja Meraston podcast, 5.4.2016.
Podcastin haastattelussa on Sairaanhoitajaliiton puheenjohtaja Merja Merasto, joka on työskennellyt liiton puheenjohtajana vuodesta 2011 alkaen. Keskustelussa sivutaan monia ajankohtaisia aiheita, kuten hoivarobottien ja muiden uusien teknologioiden käyttöä hoitotyössä. Merasto tarjoaa kaikkineen kuvan sairaanhoitajien työtä koskettavista ajankohtaisista kehityskuluista ja eettisistä kysymyksistä. Merasto korostaa muun muassa sitä, että on tärkeää muistaa hoitohenkilökunnan monipuolinen rakenne sen sijaan, että kaikkia ammattilaisia ajateltaisiin vain yhtenä ryhmänä. Hän toivoo myös maltillisuutta hoitovirheitä koskevaan julkiseen keskusteluun.
Podcastin voi ladata mp3-muodossa täältä (26:48, 36,8 Mt).
Tuija Takalan, Matti Häyryn ja Johanna Ahola-Launosen podcast, 5.4.2016.
Uutisoimme taannoin sivuillamme genetiikan eettisiä teemoja käsittelevän Playing God -rock-oopperan Suomen esityksistä, jotka järjestetään Gloriassa, Helsingissä, 8. ja 9. huhtikuuta 2016. Bioetiikan instituutin uudessa podcastissa ovat nyt haastattelussa oopperan taustalla keskeisesti vaikuttavat suomalaiset bioetiikan tutkijat: dosentti Tuija Takala, professori Matti Häyry sekä tutkija ja tohtoriopiskelija Johanna Ahola-Launonen. Haastattelussa käsitellään useita kiinnostavia teemoja, kuten tieteen ja taiteen yhdistämistä ja toisaalta polttavia ajankohtaisia bioeettisiä kysymyksiä.
Podcastin voi ladata mp3-muodossa täältä (18:52, 25,9 Mt).
Karoliina Snellin podcast, 7.3.2016.
Haastateltavana on tieteen ja teknologian tutkimuksen yliopistonlehtori Karoliina Snell, joka tarkastelee bioteknologiaa, biolääketiedettä ja monia muita aiheita laajasta yhteiskunnallisesta ja erityisesti sosiologisesta näkökulmasta. Keskustelun keskeinen teema on suurten tietomassojen eli big datan käsillä oleva aikakausi – joka ilmenee esimerkiksi biopankeissa – ja tutkijan kartoittamat suomalaisten suhtautumistavat näihin aiheisiin. Tutkijan keskeisiä teesejä on muun muassa se, että tällaisissa kysymyksissä ei ole yhtä ainoaa suomalaista ajattelutapaa, kuten usein oletetaan. Snell myös toivoo vahvempaa yhteiskunnallista ja sosiologista mielikuvitusta ja ääntä mukaan bioeettisten aiheiden pohdintaan.
Podcastin voi ladata mp3-muodossa täältä (28:04, 38,5 Mt).
Hannu Halilan podcast, 7.3.2016.
Haastattelussa on Suomen Lääkäriliiton varatoiminnanjohtaja Hannu Halila, joka korostaa erityisesti potilaiden valinnanvapautta – johon erään kiinnostavan esimerkin tarjoaa Ruotsi. Samalla visioidaan lääkärintyötä vuosikymmenten päähän, pohditaan lääkärien koulutusta ja puhutaan paljon myös lääkärin etiikasta ja sen sisältöjen pysyvyydestä muuttuvan työnkuvan keskellä.
Podcastin voi ladata mp3-muodossa täältä (32:59, 45,3 Mt).
Aarno Palotien podcast, 5.2.2016.
Podcastin haastateltava on genetiikan professori Aarno Palotie, joka toimii sekä Helsingin yliopiston molekyylilääketieteen instituutissa (FIMM) että Harvardin ja MIT:n Broad-tutkimusinstituutissa Bostonissa. Mittavan ja arvostetun kansainvälisen uran omaava Aarno Palotie on alansa kärkinimiä ja myös suomalaisen tutkimuksen keskeinen kehittäjä ja puolestapuhuja. Palotien näkemykset lääketieteestä ja biotutkimuksesta sekä Suomessa että kansainvälisesti tarjoavatkin merkittävän kokonaiskuvan vallitsevasta tilanteesta ja tulevaisuuden suunnista. Samalla haastattelussa pohditaan polttavia kysymyksiä tutkimuksen oikeudellisten ja eettisten ulottuvuuksien osalta. Haastattelun teemaksi muodostuu tavoite vaalia avarakatseista suhtautumista uusiin tieteellisiin, oikeudellisiin ja eettisiin avauksiin.
Podcastin voi ladata mp3-muodossa täältä (37:55, 36,5 Mt).
Raimo Lahden podcast, 5.2.2016.
Haastattelussa on lääkintä- ja bio-oikeuden todellinen suomalainen ja eurooppalainen pioneeri, rikosoikeuden emeritusprofessori (HY) Raimo Lahti. Hän on vastannut monista alan merkittävistä edistysaskeleista ja myös kouluttanut kokonaisen sukupolven suomalaisia asiantuntijoita tällä saralla. Pitkän kaaren lääkintä- ja bio-oikeuden kehitystä seurannut ja edistänyt Lahti näkee oikeuden ja etiikan välisen raja-aidan ylittämisen erittäin tärkeänä ajankohtaisena haasteena ja hän toivookin tulevaisuudessa moniäänisempää lähestymistapaa bio-oikeuden ja -etiikan aiheisiin. Kenties yllättäen tällainen moniäänisyys edustaa Raimo Lahden katsannossa paluuta jo aiemmin vallinneeseen keskustelukulttuuriin. Haastattelussa Lahti maalaa kuvan isoista oikeudellisista ja eettisistä kehityslinjoista, minkä ohella kuullaan kiinnostavia tapausesimerkkejä vuosien varrelta.
Podcastin voi ladata mp3-muodossa täältä (37:33, 51,5 Mt).
Jaana Leipälän podcast, 21.1.2016.
Podcastin haastateltava on terveydenhuollon palveluvalikoimaneuvoston (PALKO:n) pääsihteeri Jaana Leipälä. Sosiaali- ja terveysministeriön yhteydessä toimiva palveluvalikoimaneuvosto antaa suosituksia siitä, mitkä palvelut kuuluvat julkisesti järjestetyn tai rahoitetun terveydenhuollon palveluvalikoimaan. PALKO on Suomessa suhteellisen uusi osa terveydenhuoltoa ja onkin kiinnostavaa kuulla pääsihteeriltä tarkemmin sen toiminnasta ja toistaiseksi kertyneistä kokemuksista. Myös eettiset näkökohdat ovat keskeisessä asemassa palveluvalikoimaneuvoston työssä, ja tähän aihepiiriin syvennytäänkin haastattelussa. Samalla tullaan siihen, kuinka tärkeää on saada esille selvästi myös kansalaisten ja potilaiden ääni – voisivatko esimerkiksi kansalaisraadit auttaa tässä tavoitteessa?
Podcastin voi ladata mp3-muodossa täältä (35:49, 49,1 Mt).
Juha Pihkalan podcast, 18.1.2016.
Kymmenes podcast on samalla uuden vuoden ensimmäinen. Haastattelussa on Tampereen hiippakunnan eläkkeellä oleva piispa Juha Pihkala, joka toimii Pirkanmaan sairaanhoitopiirin hoitoeettisen neuvottelukunnan puheenjohtajana. Podcastissa käsitellään isoa joukkoa kiinnostavia aiheita: ylipäänsä tieteen ja erityisesti luonnontieteiden ja uskonnon välistä suhdetta, ja toisaalta hoitoetiikkaa ja hoitoeettisten neuvottelukuntien työtä, kokemuksia ja tulevaisuuden kehityssuuntia – sekä monia muita kysymyksiä, kuten eettisiä ristiriitatilanteita ja niiden selvittämistä kaikkia osapuolia kuullen. Haastattelun keskeisenä teemana on tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden vaaliminen samanaikaisesti lääketieteellisesti että yhteiskunnallisesti voimakkaasti muuttuvassa ajassa.
Podcastin voi ladata mp3-muodossa täältä (44:05, 60,5 Mt).
Kaisu Kosken podcast, 4.12.2015.
Yhdeksännen podcastin haastateltavana on instituutin ydintyöryhmään kuuluva akatemiatutkija (TaY), dosentti, taiteilija Kaisu Koski. Haastattelussa valotetaan taiteen ja lääketieteen välisiä yhteyksiä sekä erityisesti sitä, miten taide voi auttaa ymmärtämään lääketieteen maailmaa ja olla näin osana esimerkiksi lääketieteellistä opetusta. Haastattelussa puhutaan myös aiheista kuten rokotusvastaisuudesta, biotaiteesta ja siitä, kuinka samojen ruumiinosien kuvat anatomian oppikirjoissa – yllättäen – eroavat toisistaan.
Podcastin voi ladata mp3-muodossa täältä (31:07, 42,7 Mt).
Seppo Parkkilan podcast, 30.11.2015.
Anatomian professori (TaY) Seppo Parkkilalla on takanaan pitkä ura lääketieteen tutkimuksen ja opetuksen parissa. Podcastissa keskustellaan muun muassa koe-eläinten käytöstä ja siinä vuosien varrella tapahtuneista muutoksista. Keskustelun teemana ovat lopulta suuret lääketieteelliset ja yhteiskunnalliset murrokset, jotka ovat odottavat tulevaisuuden lääketiedettä ja sen etiikkaa.
Podcastin voi ladata mp3-muodossa täältä (26:14, 36,0 Mt).
Tapio Visakorven podcast, 25.11.2015.
Professori (TaY) Tapio Visakorpi on eturauhassyöpätutkimuksen kansainvälisessä etulinjassa. Onkin kiinnostavaa kuulla, miltä hänen näkökulmastaan näyttää alati kehittyvä biotutkimus ja erityisesti sen suhde bioetiikkaan. Haastattelun teemana on vanhojen raja-aitojen ylittäminen, erityisesti tutkimuksen ja hoidon välillä. Tarkemmin ottaen aiheina ovat esimerkiksi yksilöllistetyn ja translationaalisen lääketieteen teemat ja toisaalta biopankit. Lopuksi pohditaan jo perimmäisiä ihmisyyden rajoja teemalla ihminen 2.0.
Podcastin voi ladata mp3-muodossa täältä (25:33, 35,0 Mt).
Jani Rajaniemen podcast, 23.11.2015.
Kuudennessa podcastissa pohditaan bioetiikkaa hieman epätavanomaisemmasta mutta sitäkin tärkeämmästä näkökulmasta: organisaatioteorian puitteissa. Keskustelussa käsitellään monia kiinnostavia kysymyksiä, kuten esimerkiksi: Mitä tarkoittaa siirtyminen teollisen ajan organisaatiosta eettiseen organisaatioon? Miltä sote-uudistus näyttää byrokratiateorian näkökulmasta katsottuna? Mitä tarkoittaa pelko organisaatioissa? Aihepiiriä avaa hallintotieteen tutkija Jani Rajaniemi, jolla on myös radikaaleja uudistamisehdotuksia.
Podcastin voi ladata mp3-muodossa täältä (32:55, 45,2 Mt).
Sandra Lieteen podcast, 11.11.2015.
Viidennen podcastin haastateltava on Valvirassa biopankkikysymyksistä vastaava lakimies Sandra Liede. Hän toimii myös tutkijana (HY) Suomen Akatemian rahoittamassa, tyypin 1 diabeteksen ennustamiseen ja ehkäisemiseen tähtäävässä Yksilöllistetty lääketiede -tutkimuskonsortiossa sekä Suomen Lääkintäoikeuden ja -etiikan Seuran puheenjohtajana. Keskustelussa käsitellään muun muassa biotutkimuksen ajankohtaista tilannetta sääntelynäkökulmasta sekä sitä, kuinka bio-oikeutta ja -etiikkaa voitaisiin edistää suomalaisessa yhteiskunnassa.
Podcastin voi ladata mp3-muodossa täältä (21:54, 30,0 Mt).
Satu Lehtisen podcast, 28.10.2015.
Lastenlääkäri Satu Lehtinen on terveydenhuollon eettisen dialogin ja päätöksenteon edelläkävijä. Hän on kollegoidensa kanssa Oulun yliopistollisessa sairaalassa soveltanut uudenlaista Moral Case Deliberation -lähestymistapaa terveydenhuollon eettisiin haasteisiin ja tulokset ovat olleet erittäin positiivisia. Työtä toki vielä riittää, kun lähestymistapaa opitaan soveltamaan yhä kattavammin.
Podcastin voi ladata mp3-muodossa täältä (13:12, 18,1 Mt).
Jari Pirhosen podcast, 21.10.2015.
Terveystieteiden tutkija (TaY) Jari Pirhonen valmistelee parhaillaan väitöskirjaansa pitkäaikaishoidossa elävien vanhojen ihmisten hyvästä hoidosta. Pirhosen näkökulma aihepiiriin on selvästi monialainen: hänen tutkimuksissaan yhdistyvät vankka käytännöllinen kokemus, syvät filosofiset teoriat sekä ajankohtainen terveystieteellinen tutkimustieto. Kaiken keskipisteessä on ”ihminen”, joka on tutkijan perimmäisin motivaatio työhönsä ja myös työn keskeisin sanoma. Vanhuuden ja sen hoidon kysymykset ovat päivä päivältä polttavampia ikääntyvässä Suomessa ja Pirhosen haastattelu ei jätäkään ketään kylmäksi tältä osin.
Podcastin voi ladata mp3-muodossa täältä (27:34, 37,8 Mt).