Bioeetikot mukana takaamassa taittovirhekirurgian laatua

Suomen standardoinnin keskusjärjestö SFS:n verkkokaupasta on helmikuusta lähtien löytynyt standardi taitteisuutta muuttavan kirurgian palveluille (SFS 7515:2024). Kaksi instituuttimme jäsentä, Taina Ketola ja Joel Janhonen, olivat mukana Yhteisen Toimialaliiton ohjaamassa työryhmässä tuomassa esiin bioeettistä näkökulmaa. Julkaistun standardin liitteeksi saatiinkin sisällettyä laaja kokonaisuus bioeettistä tarkastelua.

Taittovirhekirurgia on eettisesti erityislaatuinen toimenpide, sillä siinä kajotaan terveeseen ruumiinosaan ilman lääketieteellistä perustetta. Kirurgin laserlaite ei hoida, vaan muuttaa terveen ruumiinosan rakennetta tai toimintaa. Kehon luontaisten ominaisuuksien parantamisen on perinteisesti katsottu eroavan ratkaisevasti lääketieteellisistä toimista, jotka pyrkivät suojelemaan tai palauttamaan terveyden (engl. enhancement versus therapy). Taitteisuutta muuttavat ei-välttämättömät toimenpiteet voi mieltää elämäntapa-leikkauksiksi ja näin ne ovat tavallaan enemmän rinnastettavissa tiettyihin plastiikkakirurgisiin toimenpiteisiin.

Tämänkaltainen terveeseen kehoon kajoaminen henkilökohtaisten ja sairauksien hoitoon liittymättömien toiveiden täyttymiseksi luo tarpeen varmistaa, ettei asiakkaan päätöksen takana ole virheellisiä mielikuvia. Kun tavoitteena on ’vain’ elämänlaadun nostaminen, joko silmälasittoman arjen tai esteettisten hoitojen kautta, mihin asti tämä oikeuttaa toimenpiteen lääketieteelliset riskit? Mahdollisuuksien niin salliessa, olisiko myös muiden kehon tai mielen ominaisuuksien optimoiminen eettisesti hyväksyttävää? Tulevaisuudessa aivokäyttöliittymät, geeniterapiat tai älylääkkeet voivat tehdä näistä kysymyksistä entistä ajankohtaisempia.

Lääketieteellisesti ei-välttämättömien toimenpiteiden tarkastelu sekä näiden palveluiden laadun takaaminen on mielenkiintoinen uusi aluevaltaus kotimaiselle bioetiikalle. Bioeettiset näkökohdat kattavasti tarkasteleva standardin liite on luotu opastamaan biolääketieteellisten periaatteiden soveltamista taittovirhekirurgisissa palveluissa, jotta tuottoa ei priorisoitaisi laadun tai asiakkaan edun edelle. Standardi keskittyy myös kysymyksiin palveluiden läpinäkyvästä markkinoinnista sekä kirurgin henkilökohtaisesti antamasta taitteisuustakuusta hoidon lopputuloksen laadulle.

Mikäli löydät itsesi vastaanotolta ottamassa tämän pienen riskin arkesi helpottamiseksi, muistathan varmistaa, että kirurgi on sitoutunut uuden kotimaisen SFS 7515 -laatustandardin vaatimuksiin. Se käy helposti esittämällä kirurgille standardin vaatimukset sisältävä tarkistuslista, jonka avulla karsitaan suuri määrä mahdollisia riskejä.

Kiitokset standardialoitteen tehneille Jarno Ylitalolle ja Anriikka Viikille sekä muille työryhmän jäsenille!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *