Playing God: Rock-ooppera genetiikan etiikasta

Playing God: The Rock Opera

Kulttuuriareena Gloria, Helsinki, 8. ja 9. huhtikuuta 2016

Suomalaisten filosofien, prof. Matti Häyry ja dosentti Tuija Takala, yhdessä kanadalaisen muusikkolegenda Corky Laingin kanssa kirjoittama genetiikan etiikkaa käsittelevä rock-ooppera palaa lavalle Helsingissä huhtikuussa. Ooppera pysäyttää miettimään genetiikan etiikan keskeisiä kysymyksiä (kuolemattomuushakuisuutta, täydellisyyspyrkimyksiä, pelastajasisaruksia, mittatilausvauvoja sekä kokeellisia geenihoitoja) tyrkyttämättä yksiselitteisiä normatiivisia vastauksia.

Viime vuonna Playing God vieraili menestyksekkäästi Yhdysvalloissa Yalen ja Cornellin yliopistojen vieraana ja nyt Helsingissä keväällä nauhoitettava video tullaan esittämään International Association of Bioethicsin kokouksessa Edinburghissa, Skotlannissa kesäkuussa 2016.

Playing God: The Rock Oopperaa voi käyttää sekä bioetiikan opetuksessa että genetiikan etiikan ongelmien yleistajuistamisen apuvälineenä. Genetiikan tullessa yhä lähemmäksi ihmisten arkipäivää, olisi tärkeää että siihen liittyviä kysymyksiä tulisi henkilökohtaisesti pohtineeksi ennen kuin oikeasti joutuu tekemään omaa tai lähimmäisten elämää koskevia ratkaisuja. Musiikki ja näytelmällisyys mahdollistavat pelkkää sanallista ilmaisua syvemmät kokemukset ja toivottavasti herättävät näkemään erilaisia sävyjä polarisoituneiden – oikein-tai-väärin – näkökantojen välissä.

Amerikkalaisen Kate Muethin ohjauksessa lavalle Helsingin Gloriassa nousee 18-päinen kansainvälinen muusikko- ja näyttelijäkaarti, johon myös oopperan kirjoittajatiimi kuuluu. Matti Häyry ja Corky Laing vastaavat eräistä oopperan päärooleista ja produktion tuottajana toimivan Tuija Takalan roolia voisi kai lähinnä kuvata kameoksi. Rock-oopperan musiikki on monimuotoista, mutta sen päävaikutteena voidaan pitää 1960- ja 70-lukujen taitteen rockmusiikkia ja Playing Godia onkin arvioissa jopa verrattu sellaisiin teoksiin kuin ”Tommy” ja ”The Wall”.

Varsinainen oopperaesitys alkaa molempina iltoina klo 20.00 (ovet klo 19) ja päättyy n. klo 21.30. Ilta jatkuu Gloriassa musiikin merkeissä aamuyön tunneille.

Liput tiketistä: http://www.tiketti.fi/Playing-God-The-Rock-Opera-GLORIA-Helsinki-lippuja/37481

Lisätiedot Tuijalta: tuija.takala@helsinki.fi

Muuta tietoa: www.playinggodrocks.com

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *