Pirkanmaan sairaanhoitopiirin vuosittainen etiikan edistämispalkinto Salla ja Heikki Saxénille

Pirkanmaan sairaanhoitopiiri on myöntänyt 10.6.2019 Bioetiikan instituutin Salla ja Heikki Saxénille vuosittaisen, 5000 euron suuruisen etiikan edistämispalkintonsa. Palkinto myönnettiin sairaanhoitopiirin valtuuston kokouksessa, jossa hoitoeettisen neuvottelukunnan puheenjohtaja Juha Pihkala kiitteli palkittujen monipuolista ja intohimoista työtä bioetiikan äärellä.

Pihkala myös totesi puheessaan:

– Etiikka on hyvän etsintää, hakemista ja jakamista. Mutta miksi palkita etiikasta? Eihän eettisen toiminnan perusta ole palkinnon etsiminen. Eettisyys toteutuu aina vain yhteisössä, ei ole yksityistä etiikkaa. Palkinnon tarkoitus on nostaa esille näkökulmia, joissa arjen etiikkaa toteuttavat ihmiset ovat toimineet tavalla, josta toisetkin voisivat ottaa mallia.

Pirkanmaan etiikan edistämispalkinto myönnetään henkilöille tai hankkeille, joiden voidaan katsoa edistäneen erityisesti eettisten näkökulmien esilletuomista Pirkanmaan sairaanhoitopiirin alueella ja Pirkanmaan väestön terveydenhuollossa. Palkinto on perustettu vuonna 2002.

Erityisesti nyt myönnetyn palkinnon perusteena olivat:

  • Bioetiikan nostaminen esille monin tavoin potilashoidossa ja tieteellisessä tutkimuksessa
  • Lääketieteen uusimpien kehitysaskeleiden, kuten geenitiedon käytön, geenien muokkauksen, yksilöllistetyn hoidon ja biopankkitoiminnan tarkastelu eettiseltä kannalta
  • Eettisen tapauskeskustelun tuonti sosiaali- ja terveydenhuollon arkeen
  • Valtakunnallisen Bioetiikan instituutin perustamiseen osallistuminen

Kiitämme mitä lämpimimmin sairaanhoitopiiriä, hoitoeettistä neuvottelukuntaa ja palkinnon ehdottajia tästä erinomaisesta tunnustuksesta ja kannustuksesta!

Samalla haluamme erityisesti kiittää kaikkia matkan varrella mukana olleita ja matkalla auttaneita, sillä yksin emme olisi päässeet näin pitkälle. Tämä on tunnustus siis pikemmin hyvin laajalle joukolle tekijöitä kuin ainoastaan meille.

Tästä on hyvä jatkaa eteenpäin!

Sairaanhoitopiirin tiedote palkinnosta on luettavissa täällä.

Kuvat Anni Vähälä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *