Kutsu Bioetiikan instituutin kansalaisraatiin toukokuussa

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Kiitämme lämpimästi kaikkia raatiin osallistuneita. Raportti ja julkilausuma raadista julkaistaan syksyllä 2019.

Oletko kiinnostunut siitä, miten rutiiniterveydenhuollon yhteydessä kerättäviä biologisia näytteitä säilytetään ja mihin niitä voidaan hyödyntää? Entä millaisia mahdollisuuksia ja riskejä liittyy voimakkaasti kehittyneisiin geenimuokkausteknologioihin?

Bioetiikan instituutti järjestää toukokuussa 2019 kansalaisraadin, jossa geenitiedon- ja tutkimuksen eettisistä ja yhteiskunnallisista teemoista kiinnostuneilla ihmisillä on mahdollisuus keskustella toistensa kanssa asiantuntijoiden antamien alustusten pohjalta edellä mainituista kysymyksistä. Keskusteluissa punnitaan erityisesti eri aiheisiin liittyviä mahdollisuuksia ja riskejä, hyviä ja huonoja puolia.

Raati kokoontuu kahdesti 7.5. ja 16.5. klo 15:00-18:00 Kumppanuustalo Arttelin Tohveli-salissa (2. krs, Salhojankatu 42, 33500 Tampere). Keskustelujen aluksi pidetään alustukset, joissa osallistujat pääsevät tutustumaan tapaamisissa käsiteltäviin aiheisiin asiaan vihkiytyneiden asiantuntijoiden johdolla. Alustusten jälkeen osallistujat jakaantuvat pienryhmiin, joissa he keskustelevat etukäteen valituista aihepiireistä fasilitaattoreiden johdolla. Fasilitaattoreiden tehtävänä on ohjata keskusteluja monipuolisen ja moniäänisen argumentoinnin mahdollistamiseksi sekä kirjata ylös keskustelujen sisältöä.

Keskustelujen pohjalta muodostetaan lopulta yhteinen julkilausuma, joka on kannanotto siihen, mitä aihepiirissä pidetään kansalaisten näkökulmasta toivottavana ja hyväksyttävänä ja millä ehdoin. Julkilausuma välitetään viranomaisille sekä julkistetaan osaksi laajempaa yhteiskunnallista keskustelua. Tämä tukee kansalaisten näkemysten ja äänen esille tuomista aiheesta tavanomaisesti julkiseen keskusteluun osallistuvien asiantuntijoiden rinnalla.

Pyydämme raatiin osallistumisesta kiinnostuneita ihmisiä ilmoittamaan halustaan ja mahdollisuuksistaan osallistua raatiin oheisen ilmoittautumislomakkeen kautta 3.5. mennessä. Raatiin ilmoittautuvien odotetaan osallistuvan molemmille tapaamiskerroille. Osallistuminen on maksutonta, eivätkä osallistujat tarvitse esitietoja aiheesta. Osallistujille on luvassa kahvitarjoilu. Tila on esteetön, mutta pyydämme ilmoittamaan mahdollisista liikuntarajoitteista, sillä esteetön kulku vaatii poikkeusjärjestelyn.

Ilmoittautumislomake: https://forms.gle/95T9wSoJdA9rN9wZ7

Tule mukaan oppimaan lisää geenitietoa ja -tutkimusta koskevista aihepiireistä sekä osallistumaan merkittävään yhteiskunnalliseen keskusteluun!

2 Replies to “Kutsu Bioetiikan instituutin kansalaisraatiin toukokuussa”

 1. Moro,
  Voi vitsi. Odotin näitä kansalaisraateja viime syksyn Työelämän tutkimuspäivistä saakka. Siellä kuulin että niitä keväällä järjestettäisiin. Pitopaikkakin olisi mitä mukavin: Artteli. Nyt olen kuitenkin kalenteroinut itseni molempiin päiviin, 7.5 ja 16.5, ja vielä puhujaksi, eli peruuttaakaan ei voi. Tsemppiä uraauurtavaan tärkeään hommaanne. Olette oikealla tulevaisuuden tiellä. Teille pystytetään vielä patsas. ps. jaan uutiskirjettänne systemaattisesti biotutkijoille, se herättää usein mukavan kuuloista ”närkästystä” 🙂

  1. Moi Kirsi,

   Harmi kuulla, mutta lämpimät kiitokset sanoistasi. Nämä kannustavat eteenpäin. 🙂

   Yst, Heikki S.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *